HOTEL OWNERS ASSOCIATION OF MAGNESIA Power by Sunsoft Thessalias ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Γλώσσα: 

  Κατηγορίες Ξενοδοχείων
 
 
  Newsletter
 
Γράψτε το e-mail σας για να σας στέλνουμε προσφορές και νέα μας

  

 

 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Προϊστορικός οικισμός Σέσκλου (7 η – 5 η χιλιετία π.Χ.)

Βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. δυτικά του Βόλου πολύ κοντά στο σύγχρονο ομώνυμο χωριό. Ο οικισμός, πάνω στο λόφο Καστράκι, την «Ακρόπολη» του Σέσκλου (Σέσκλο Α), δίνει την εικόνα της αληθινής «πόλης» - για τα μέτρα της εποχής – με μικρά σπίτια, δρομάκια κα πλατείες.

Ενδιαφέροντα οικήματα: η «Οικία του Κεραμέα» - με αποθηκευτικό χώρο με κατασκευές για την προετοιμασία της τροφής και οικοτεχνικές δραστηριότητες – και το «Μέγαρο», που αποτελείτε από πρόδρομο, κυρίως δωμάτιο και θάλαμο και περιβαλλόταν από σύστημα κυκλικών λίθινων περιβολών. Γύρω από αυτόν τον κεντρικό πυρήνα διατάσσονταν τα υπόλοιπα σπίτια του οικισμού. Σημαντικά ευρήματα της περιοχής είναι γραπτή κεραμική, κοκάλινα και λίθινα εργαλεία καθώς και αντικείμενα από οψίανο

Προϊστορικός οικισμός Διμηνίου (τέλος 5 ης χιλιετίας – 15 ος αι. π.Χ.)

Βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. δυτικά του Βόλου δίπλα στο ομώνυμο χωριό. Πρόκειται για οργανωμένο οικισμό του τέλους της 5 ης χιλιετίας π.Χ.Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στοιχείο αποτελούν οι 6 ομόκεντροι λίθινοι περίβολοι, που χτίστηκαν σταδιακά κατά ζεύγη γύρω από το λόφο. Ανάμεσα στα ζεύγη των περιβόλων χτίστηκαν τα σπίτια του οικισμού, που αποτελούνταν από 2 – 3 δωμάτια και βοηθητικούς χώρους. Ξεχωρίζει ένα μεγάλο μονόχωρο σπίτι, η λεγόμενη «Οικία Ν», για την ιδιαίτερη οργάνωση του εσωτερικού χώρου, στον οποίο βρέθηκαν εστίες και ένα αποθηκευτικός χώρος που περιείχε πιθάρια με απανθρακωμένους καρπούς. Στο τέλος της νεολιθικής περιόδου στην κορυφή του λόφου, στην κεντρική αυλή, κτίστηκε ένα μεγάλο «Μέγαρο», με δύο δωμάτια και έναν πρόδομο.

 

Μυκηναϊκό Διμήνι

Νότια του νεολιθικού οικισμού Διμηνίου βρίσκεται ο μυκηναϊκός. Η πόλη αυτή, σύμφωνα με τις νεότερες απόψεις, ταυτίζεται με την Ιωλκό, την πατρίδα του Ιάσονα. Από τον οικισμό αυτό έχουν αποκαλυφθεί 11 ανεξάρτητες ιδιωτικές οικίες, χτισμένες δεξιά και αριστερά από τον κεντρικό δρόμο του οικισμού, ένας μεγάλος κλίβανος, καθώς και ένα ανακτορικό συγκρότημα, που αποτελείτε από δύο «Μέγαρα», μία κεντρική αυλή, εργαστήρια, αποθηκευτικούς χώρους και τμήμα του περιβόλου. Ιδιαίτερα σημαντικοί είναι οι δύο θολωτοί τάφοι, που ανήκαν πιθανόν σε «ανάγκες» της Ιωλκού.

 

Θολωτός τάφος της μυκηναϊκής περιόδου στο Διμήνι.Xρονολογείται στο 14 ο π.Χ. αι. και οπωσδήποτε πρέπει να είναι ο τάφος του Μυκηναίου άρχοντα του οικισμού.

Αρχαία Δημητριάδα

Αρχαιολογικός χώρος της Δημητριάδας εκτείνεται σε απόσταση 1,5 χλμ. νότια του Βόλου. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε από τον Δημήτριο Πολιορκητή το 294 π.Χ. ανάμεσα στα πιο σημαντικά δημόσια κτήρια, που έχουν εντοπιστεί κα ανασκαφεί, εξέχουσα θέση κατέχουν το ανάκτορο, το αρχαίο θέατρο, η «βασιλική» της Δαμοκράτειας, το Ηρώο, το Μητρώο, το ρωμαϊκό υδραγωγείο, τα τείχη και η ακρόπολη. Σημαντικά ευρήματα της Δημητριάδας είναι οι γραπτές επιτύμβιες στήλες που εκτίθεται στο Μουσείο του Βόλου.

 

Το αρχαίο θέατρο Δημητριάδας.

Αμφάνες - Άλος

Οι Αμφάνες (τέλη 6 ου αι. π.Χ. – αρχές 3 ου αι. π.Χ.) που βρίσκονται στη σημερινή θέση «Σωρός», με σημαντικό ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα Παγασίτη.

Η Άλος, ελληνιστική πόλη, που άκμασε στις αρχές του 3 ου αι. π.Χ. Τοποθετείται στην περιοχή Αλμυρού, στη θέση Κεφάλωση. Σήμερα επισκέψιμα είναι τα οχυρωματικά της τείχη αριστερά και δεξιά της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

 

Φθιώτιβες Θήβες

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο χωριό Νέα Αγχίαλος. Οι Φθιώτιβες Θήβες είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής Θεσσαλίας. Από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής είναι τα σωζόμενα τμήματα παλαιοχριστιανικών ναών, που τοποθετούνται χρονολογικά στον 5 ο και 6 ο μ.Χ. αιώνα. Από τα κατάλοιπα των παλαιοχριστιανικών αυτών ναών καθώς και άλλων δημόσιων κτηρίων και λουτρών της πόλης ξεχωρίζουν τα ψηφιδωτά δάπεδα, που διατηρούνται σε ιδιαίτερη καλή κατάσταση.

 

Γορίτσα

Στο α΄ μισό του 4 ου αι. π.Χ. όταν ο Φίλλιπος Β΄ έκανε οχυρώσεις στη Μαγνησία ,έχτισε μια αρχαία πόλη πάνω στο λόφο της Γορίτσας, σε εξαίρετη στρατηγική θέση. Το τείχος της πόλης κατασκευάστηκε πιθανότατα από τον Κάσσανδρο (316- 298) π.Χ.), έχει μήκος 2.850 χλμ. ενώ 33 πύργοι τοποθετήθηκαν σε άνισα διαστήματα, καθώς το γεωγραφικό ανάγλυφο πρόσφερε σε μερικά σημεία φυσική οχύρωση.

Η πόλη είναι χτισμένη στα ΝΑ του λόφου και διαιρεμένη σε οικοδομικά τετράγωνα. Το όνομά της μας είναι έως σήμερα άγνωστο,

πιθανολογείται όμως, με βάση φιλολογικές και τοπογραφικές πληροφορίες, ότι ίσως πρόκειται για το αρχαίο Ορμίνιο. Στο ψηλότερο σημείο του λόφου το τείχος περικλείει την Ακρόπολη, όπου σήμερα είναι χτισμένη η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Έξω από το τείχος σε φυσικό σπήλαιο έχει βρεθεί η επιγραφή στο βράχο «ΔΙΟΣ ΜΙΛΙΧΙΟΥ», όπου αποδεικνύει τη λατρεία του Δία στην περιοχή. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αυθεντικά παραδείγματα ελληνιστικής πόλης που έμεινε ανοιχτό μνημείο στο χρόνο, χωρίς μεταγενέστερες επεμβάσεις.

 

Φεραί

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται κοντά στο χωριό Βελεστίνο, 15χλμ. βορειοδυτικά του Βόλου. Ο χώρος της πρώτης εγκατάστασης των κατοίκων, γύρω στο 3000 π.Χ., υπήρξε η λεγόμενη «Μαγούλα Μπακάλη», ενώ η περίοδος ακμής κορυφώνεται κατά τη μυκηναϊκή εποχή (1600 – 1100 π.Χ.). από την εποχή αυτή διατηρείται μια συστάδα θαλαμοειδών ταφών, λαξευμένων στο φυσικό βράχο. Πιθανότατα κατά το α΄ μισό του 4 ου αι. π.Χ. κατασκευάστηκε το ισχυρό τείχος πάνω στο λόφο « του Αγίου Αθανασίου» ή «της Παναγίας», ο οποίος Μαζί με τη «Μαγούλα Μπακάλη» αποτελούσαν την ακρόπολη των Φερών. Στην ίδια περίοδο ανάγεται και η τελευταία οικοδομική φάση του ναού του θαυλίου Διός ή της Εννοδίας, δωρικού ρυθμού, από τον οποίο σώζεται σήμερα το νοτιοανατολικό τμήμα της κρηπίδας, καθώς και θεμέλια βάθρων αναθηματικών μνημείων.

 

 
 

  Ο καιρός
 
weather in VolosΔείτε την πρόγνωση του καιρού για την περιοχή του Βόλου
 
  Χάρτης
 
Δείτε αναλυτικό χάρτη του Βόλου και του Πηλίου.
 
  Τα νέα μας
 
09/11/2015
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
01/07/2015
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
26/06/2015
ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
23/01/2015
ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ

 

 
Αρχική Σελίδα   |   Επικοινωνία  |   Χάρτης Αναζήτησης    |   Είσοδος Ξενοδόχων